לוחות חשמל

לוחות חשמל הינן מערכות שמטרתן ניתוב והעברת החשמל באופן בטוח ויעיל ממקור הזנה לצרכנים. מקור ההזנה יכול להיות כל מקור לחשמל בין אם מקור המייצר חשמל כגון גנרטור, מצבר או תחנת כוח או מקור המעביר ומתאם חשמל כגון לוחות חשמל אחרים.

הצרכנים הינה הגדרה כוללת לכל צורך חשמל ולכן היא מכלילה בתוכה מגוון רחב של  צרכנים בעלי צרכים במידה שונה. ישנם לוחות חשמל המעבירים חשמל לערים שלמות ומפעלי ענק ואילו לוחות חשמל שאחראים לדירות קטנות, בתים ואף חדרי בקרה.

לוחות פיקוד ובקרה

מבנה לוח חשמל

ללוחות חשמל אין מבנה קבוע סטנדרטי, אך בניית לוחות חשמל עוקבת אחר מספר קווים מנחים בסיסיים. ארון ללוח חשמל סטנדרטי עשוי בדרך כלל מפיברגלס, פח, פוליקרבונט או פוליאסטר. התקן דורש שהארון יהיה מיוצר מחומרים חסינים ועמידים בפני אש. ההרכב הפנימי של הלוח משתנה בין הלוחות ותלוי בצרכים של המקום, אך יש מספר רכיבים נפוצים וקבועים בכל לוח חשמל. רכיבים אלו הינם המפסק ראשי, פסי הצבירה והמהדקים.

  • המפסק הראשי הוא האחראי על זרם החשמל שמועבר בכל לוח החשמל והצבתו מאפשרת שליטה על זרימת החשמל לכל הצרכנים המוזנים דרך לוח החשמל. לעיתים ישנם מספר מפסקים ראשיים כאשר ישנן מספר הזנות ללוח החשמל. מספר המפסקים הראשיים יהיה תמיד זהה למספר הזנות.

  • פסי צבירה הינם מוטות מלבניים העשויים לרוב מנחושת. שימושם הוא כ"מרכזייה" המזינה את הצרכנים של הלוח. פסי צבירה חוסכים את הצורך בהצבת חוטים לקווים רבים ואף נחשבים אביזר בטוח לשמירה על טמפרטורה תקינה בלוח.

  • מהדקים מפשטים ומקלים על בנייה והצבה של לוח חשמל. המהדקים מחוברים לחוטי החשמל היוצאים או לאלו הנכנסים ללוח החשמל וחיבורם ללוח החשמל קבוע. ביצוע שינויים בכניסות או ביציאות אל הלוח נעשה פשוט יותר בזכות המהדקים כיוון שאין צורך בשינוי בלוח עצמו.

החיבור בין רכיבים אלו מאפשר את ההתנהלות של לוח החשמל. כבל המחובר למפסק הראשי ישירות או דרך מהדקים מזין את הלוח, המפסק הראשי משחרר הזנה לפסי צבירה המזינים מפסקי משנה שאחראים למערכות שונות הקשורות לצרכנים שונים. מהן יוצאות ההזנות ישירות או דרך מהדקים לצרכנים השונים.

מערכות המצויות בלוח חשמל

ללוחות חשמל מספר תפקידים בהזנת החשמל לצרכנים. מהחשובים והנפוצים בהם הן הגנה על הציוד המוזן (ועל חיי האדם המשתמש בו), ופיקוד ובקרה על הצרכנים והשימוש בהם. לשם כך בלוחות רבים ניתן למצוא מערכות הגנה ומערכות פיקוד ובקרה שנועדו למלא את תפקידים אלו.

מערכות הגנה מכילות לרוב אביזרים שונים שתפקידם לטפל בבעיות שונות העלולות להיווצר בלוח החשמל. למשל, מבטחים מסוג מאמ"ת או נתיך שמגנים מפני קצר חשמלי או עומס יתר וממסר פחת שמגן מפני התחשמלות.

לוחות פיקוד ובקרה בדרך כלל משלבות טכנולוגיה של קריאת אותות חשמליים הממירה סגירת מעגלים חשמליים לפעולות שונות. למשל, ניתוק צרכנים באופן אוטומטי כאשר מזוהה עומס יתר או הפעלת מנורות רחוב בעזרת שעונים ותאים פוטואלקטריים.

לוחות חשמל

לוח לבית פרטי או דירה

לוח חשמל לדירה או בית פרטי הינו לוח החשמל המוכר לנו מהבית. לוח החשמל מספק את הצרכים היומיומיים של החיים במקום וכיום אף ניתן למצוא לוחות מיוחדים המיועדים להעברת חשמל לבית חכם.

בביתו אדם בא במגע עם חפצים חשמליים רבים ממכונות פשוטות כמו קומקום או מיבש שיער ועד למכונות כבדות יותר מבחינת צריכת החשמל כגון מקררים או דודי שמש. בעקבות החשיפה לכל מוצרים אלו ואף הסכנה שבחשמל חי בשקעים, במיוחד לילדים,  לוח חשמל לדירה או בית פרטי מכיל מבטחים שנועדו להגן גם על המוצרים הביתיים וגם על בני האדם שעושים שימוש בחשמל הבית. לוח חשמל מסוג זה אף מאפשר הורדת החשמל גם במעגלים מסוימים וגם בכל הבית בצורה מבוקרת ובטוחה בעזרת המפסק הראשי ומפסקי המשנה. אפשרות זאת חשובה על מנת שיהיה ניתן לבצע עבודות חשמל שונות בבית, החל מניתוק מכשיר מקצר ועד עבודות לחשמלאי מוסמך.

לוחות חשמל מודרניים ממוקמים בתוך הבית על מנת לאבטחם מפני התעסקות על ידי אנשים זרים או לא מוסמכים. בבניינים שנבנו בתקופה מוקדמת יותר לוחות החשמל ממוקמים בדרך כלל ליד הדירה בחדר המדרגות.

לוח תעשייתי

לוח חשמל תעשייתי הינו לוח חשמל המשמש אזורי תעשיה ומפעלים ולכן לרוב זקוק להזנה גבוהה של חשמל.  לרוב לוחות חשמל תעשייתיים מוצבים כך שישנם לוחות ראשיים המקבלים הזנה ומעבירים הזנה ללוחות משניים. פיזור ההזנה בין לוחות החשמל תורמת לבטיחות ולבקרה על החלקים השונים המפעל התעשייתי ומאפשרת יעילות מקסימלית בעבודה השוטפת ובמקרה של תקלה.

בדומה למכשור, ציוד או ריהוט תעשייתי, לוח חשמל תעשייתי מקצועי וחוקי חייב להיות עמיד וחסין מאש ולהיות ממוקם באזור נגיש בקלות. על לוח השמל להיות גם ממוגן מאבק, לכלוך ומים ואף להיות בנוי בצורה בטיחותית עבור וגם מפני אנשים. בכל לוח חשמל תעשייתי יש להתקין מפסק ראשי ולסמן את המפסקים בזיהוי המשתייך אליהם.

אחזקת לוחות חשמל תעשייתיים הינה חשובה במיוחד על מנת לוודא את בטיחות הציוד והעובדים. לכן יש לדאוג לבדיקה מקיפה לפני הפעלת לוח חשמל חדש שהותקן. במקרה של כשלים או בעיות בתפקוד יש לתקנם באופן מידי. בנוסף יש לדאוג לביצוע של בדיקות תקופתיות הכוללות ניקיון הלוח בעזרת מטלית יבשה ובדיקת הטמפרטורה במקומות שונים בלוח.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים