כיצד מורכבים ארונות חשמל ביתיים? מה הם מכילים ומי רשאי לטפל בהם?
ארון חשמל ביתי משמש כנקודת החיבור בין חברת החשמל לבין צרכני החשמל בביתם והוא למעשה מרכז העצבים של מערכת החשמל בבית, המקבל את מקור החשמל מחברת חשמל ומבצע חלוקה לכל מערכות החשמל בבית באופן מבוקר וסדיר.
תכולתו של ארון חשמל
בתוך הארון נמצא לוח חשמל וציוד חשמלי הכולל:
- פיוזים (מבטחים) – מפסק אוטומטי מגנטי תרמי) מאמ"ת.
- מפסק פחת (מפסק מגן שמתנתק באופן מידי ואוטומטי במקרה של נזילת חשמל ובכך מגן מפני התחשמלות).
- ממסר הגנה מפני נחשולי מתח.
- מפסק זרם ראשי (חד פאזי או תלת פאזי) האחראי על הספקת החשמל.
- חוטי חשמל שמזינים את מערכות החשמל.
לוח החשמל בנוי בצורה של "פסי צבירה" – פסי מתכת מלבניים, שאליהם מחוברות ה"פאזות" המספקות את כוח החשמל. על פסי הצבירה נמצאים הפיוזים, כאשר כל פיוז מספק זרם למעגל מסוים בבית (תאורה, שקעים, מזגן, דוד חימום, תנור, טלוויזיה, מכונת כביסה ועוד) ומגן מפני עומס יתר באותו מעגל. בנוסף נמצאים על פסי הצבירה מפסק ונתיך ראשי, מפסק זרם פחת, ולעתים גם שעון שבת וציוד שליטה אחר.
על פי תקנות חוק החשמל, לוח החשמל חייב להימצא בתוך ארון מתכת או ארון פלסטיק מסוג "כבה מאליו" וזאת על מנת להקטין את סכנת השריפה במקרה של קצר חשמלי או עומס יתר.
בשנים עברו ארונות ביתיים מוקמו בחדרי המדרגות מחוץ לדירה, בארון משותף לכל הדירות שבאותה הקומה, העשוי בדרך כלל מעץ. אולם כיום החוק מחייב כי ארון חשמל ביתי ימוקם בתוך המבנה הדירתי, על יד הדלת ובמקום נגיש (החוק אוסר על התקנת ארון החשמל בחדרי מקלחת או במרפסות), וזאת מהסיבות הבאות:
- מיקום הארון – ארון חשמל הנמצא בחדר המדרגות הוביל לחוסר בקרה ושליטה של בעלי הדירות, וכן השימוש בעץ הגדיל את הסכנה לשריפות בחדרי המדרגות במקרה של קצרי חשמל בארונות.
- סכנת ההתחשמלות – במידה ואחד מבני הבית יתחשמל, חשוב שתהיה גישה נוחה ומהירה לארון החשמל לצורך ניתוק מהיר של החשמל בבית.
- ביטחון – לא פעם קרו מקרים בעבר בהם פורצים היו מורידים את מפסקי הלוח מחוץ הבית וכאשר בעלי הבית היו יוצאים לבדוק מדוע הופסק החשמל, הפורץ היה נכנס לתוך הדירה בחסות החשכה ומבצע את השוד.
- נוחות – במקרה של קצר לא נצטרך לצאת מחוץ לבית על מנת להרים את הנתיך אלא נוכל לטפל בזה מתוך הבית.
על פי תקנות החוק, אדם ללא תעודת הסמכה מקצועית של חשמלאי מוסמך אינו רשאי לבצע שום פעולה או טיפול בארון החשמל או בתוך לוחות חשמל למעט:
- להרים ולהוריד את הפיוזים בלוח החשמל, במקרה של תיקון קל או במקרה של נפילה של פיוז עקב עומס יתר.
- לכוון את שעון השבת (במידה ומותקן).
- סימון נתיכים בלוח (איזה נתיך שולט על איזה מעגל).
- בדיקה חודשית קבועה של מפסק ההגנה מפני התחשמלות.
כל פעולה אחרת, לרבות תיקון, תוספת מעגלים או חידוש של לוח החשמל, חייבת להתבצע על ידי חשמלאי מוסמך בלבד.