בדיקת מתקני חשמל במפעלים, מבני ציבור, ארגונים, עסקים ועוד.
תקינותם של מתקני חשמל עומדת על הפרק לא רק כאשר מדובר בקבלת אישור סופי לפני אכלוס במפעלים, מבני תעשייה, משרדים, אזורים ציבוריים או כל מבנה המכיל אוכלוסייה בקנה מידה גדול. אישורי תקינות ניתנים בתקופות שונות עבור מבנים בצרכים מגוונים על פי אופן התחזוקה שלהם ויש כאלה הנעים בין מתן אישור תקינות מתקן חשמל פעם בשנה ובין אחת ל – 5 שנים.
אישור תקינות מתקן חשמל ניתן אך ורק לאחר שבודק מוסמך ערך בחינה מדוקדקת עבור כל המערכות החשמליות השונות הנמצאות במבנה המבוקש ומסמך זה נשען על אישור שירותי הכבאות וההצלה בישראל אשר מאשרים את הימצאותם של כל כלי העזר לכיבוי ומערכות האינסטלציה על פי חוק.
את טופס בדיקת מתקני חשמל מגישים עבור הרשויות הבאות:
- רשויות מקומיות
- מכבי אש
- חברת החשמל
- חברות ביטוח
- מחלקת רישוי עסקים ברשות מקומית
אישור בודק חשמל
עבור מתקנים חשמליים בסדר גודל רחב יותר אך ורק חשמלאים מסוג 3 או מהנדסי חשמל בודקים מסוג 3 רשאים לערוך בדיקה ולאשר תקינות מתקן חשמל, וזאת בהתאם לחוק החשמל במדינת ישראל.
בין הבדיקות הנערכות בשטח מבוצעות ההערכות הבאות:
- תקינות של מסרי פחת.
- בידוד חוטים ויכולת התנגדות.
- בדיקת הארקה בנקודות קצה.
- בדיקת רציפות הארקה.
- התאמה אישית של מערכות ומתקני החשמל הנמצאים בשטח המבוקש.
- בדיקת מתקני תאורה.
- בחינת תקלות או נקודות אדומות.
- בדיקת גנרטור חירום.
במידה והבדיקות יצאו תקינות ועומדות על פי התקנים של חברת החשמל, יינתן אישור תקינות מאת מהנדס חשמל בלבד. במקרים בהם נמצאו כשלים או אי-סדרים במערכות החשמל, יש להגיש דו"ח ליקויים מפורט עם רשימת האמצעים לתיקונם. כאשר הוסדרו על הכשלים, תיערך בדיקה חוזרת בכדי לתת אישור סופי עבור תקינות מתקן חשמל. הבדיקה באה על מנת למנוע מצבי חירום עתידיים של קצרים או שריפות במיוחד כאשר מדובר על לוחות חשמל לתעשייה או לוחות פיקוד ובקרה מורכבים העומדים בקנה אחד עם מכונות ומתקנים בסביבת אנשים.
ישנה חשיבות ברמה עליונה ביותר להסמכת הבודק לאישור תקינות מתקני חשמל. על פי החוק ניתן לערוך בדיקה ראשונית לתחזוקה על ידי חשמלאי מוסמך, אך את אישור התקינות הבלעדי יש להגיש באמצעות חתימה של מהנדס חשמל בודק בלבד.